Objectius:
1. Aconseguir una millor inclusió dels alumnes de la USEE dins l’aula ordinària
1.1. Afavorir l’accés al currículum ordinari de l’aula fent les adaptacions pertinents
1.2. Participar en activitats d’aula, de cicle i d’escola (festes escolars, sortides, ..)
14 de març
Al igual que els alumnes, començo setmana a l’Institut. Avui hem fet tutoria on hem treballat l’organització de la USEE , en quant a tasques de la setmana per a cada un dels integrants i la planificació de les activitats que ens queden per a fer d’aquí a final de curs, sobretot pel que fa al tema de la sortida que havíem estat comentat l’última dia de tutoria, recordatori dels exàmens pendents per la mateixa setmana, el SIMO (Sistema d’Indicadors de Comportament);
Avui els alumnes, s’han mostrat poc participatius i al·leguen força sovint trobar-se decaiguts i poc animats degut a que no els agrada comença la setmana amb mal temps (avui plou bastant a Balaguer).
Seguidament, hem aprofitat amb la tutora de pràctiques per reunir-nos i perfilar els temes a treballar i així com també m’ha facilitat material. Finalment, quedem que treballarem el tema de les habilitats socials, ja que tant a la USEE com en la integració a l’aula ordinària són alumnes que presenten moltes carències sobretot pel que fa al mode de relacionar-se entre companys.
15 de març
Avui hem fet a la USEE , educació vial, català i matemàtiques. Cal dir que continuen poc participatius i que requereixen molta atenció individicualitzada per seguir amb el fil de les classes. Tot i així destacar, l’entusiasme que han anat adquirint amb les classes d’educació vial que han lligat molt bé amb els coneixements previs que tenen sobre el tema. He notat diferència entre la participació i el nivell de coneixements dels nois al de les noies, les quals no coneixien tant tot el referent al trànsit (senyals, normes, comportaments,...)
Com cada dimarts, avui també em dedicat una hora a la coordinació de departament d’atenció a la diversitat. Finalment, el cas d’en G. plantejat a la última reunió ja té resposta. Aquest jove s’incorporarà a les classes de natura amb els alumnes de primer d’ESO. Tot i així, l’acompanyarà l’educadora especial.
La resta de la jornada, faig acompanyament dels joves de la USEE a l’aula normalitzada de segon d’ESO. Tenen les assignatures de tutoria i castellà. Continuo observant que gairebé no es relacionen amb els companys d’aula. Ho comento als professors titulars i em diuen que ells tampoc no faciliten gens aquesta interacció. Motiu de més, per fer el treball de les habilitats socials de relació amb aquests alumnes.
21 de març
Inici del pla de treball a la USEE. Aprofito l’hora de Tutoria i presento als alumnes (avui hi són tots presents) les actuacions que portarem a terme fins a final de curs durant les hores de tutoria i alguna altra classe.
Estan tots a l’expectativa ja que la nova professora donarà classes per primer cop. Començo preguntant a veure que creuen ells que faig jo a l’Institut i a partir d’aquí els presenta la primera activitat que consisteix en treballar l’aprenentatge cooperatiu com a introducció i també com a metodologia per aplicar-ho al treball de les Competències Socials.
La meva introducció consisteix en una breu explicació, però tot i així, neguiteja en excés a un alumne que presenta hiperactivitat (fa una escalada de conductes disruptives). Amb les professores responsables de la USEE decidim la retirada d’atenció i el mateix recondueix la situació. La resta, respon prou bé als grups cooperatius.
L’activitat presenta no es pot acabar, el clima de la classe ha endarrerit l’exercici que tenia pensat (L’equip del Manel). Quedem que la setmana següent continuarem.
En acabar la classe em reuneixo amb la tutora de pràctiques i em comenta que de cara al proper dia, em pensi algun recurs (tipus dibuix) per a poder-li donar a l’alumne que presenta hiperactivitat i així evitar una escalada com la d’avui.