El meu poble

El meu poble

3 de desembre del 2011

FASE 4ARTA.

QUARTA FASE: ELABORACIÓ DEL PLA D’ACTUACIÓ, PARTICIPACIÓ I COL·LABORACIÓ EN EL DESENVOLUPAMENT PLA ACORDAT    

Objectius:
1. Fomentar una actitud empàtica i tolerant davant la diversitat present a l’aula, al centre i vida quotidiana.
1.1. Conèixer la diversitat cultural present en el seu entorn més immediat.
1.2. Compartir amb la resta de la classe les seves vivències i realitats socioculturals.
1.3. Consolidar una actitud respectuosa i no superficial dels altres (escoltar, demanar disculpes, demanar un favor, capacitat de posar-se a la pell de l’altre,...)
2. Desenvolupar una visió crítica basada en l’anàlisi reflexiu i el raonament
2.1. Fomentar l’autocontrol en situacions conflictives amb l’ajuda de la reflexió.
2.2. Afavorir l’ús del diàleg (debats, pluja d’idees,...) per arribar a acordar davant de problemàtiques que ens afecten a tots.
Un cop passada l'activitat inicial a la classe, comença el desenvolupament del pla d'actuació. Les activitats i tasques que es proposen a la WebQuest (Pla Acordat) estan pensades per a ser desenvolupades des de principis d'octubre fins a principis de desembre. Deixant d'aquesta manera, les dues últimes setmanes de classe abans de Nadal per a l'avaluació del Pla. 
El primer pas de la meva actuació ha estat comunicar als alumnes, els grups en que hauran de treballar. Tots ells han estat el màxim heterogenis possibles per treballar millor la diversistat cultural. S'han format quatre grups de manera que a cada grup hi hagi un nombre d'alumnat d'origen immigrant equitatiu.
Així, establerts, els grups ens dirigim a l'aula d'informàtica que tenim demanada pels dilluns a la tarda poder desenvolupar l'activitat. Amb tot, però, la meva sorpresa es va fent palesa al llarg del desenvolupament del meu projecte. No cada dilluns hi ha la mateixa disponibilitat d'aules d'informàtica i en algunes ocasions hem hagut d'acondicionar la biblioteca de l'INS amb PC de la USEE, perquè aquesta aula no els tenia en prou condicions. Aquest fet, ha fet retrassar el desenvolupament de les tasques de la WebQuest (busca una aula adequada, comprovar la viabilitat dels ordenadors i calmar als alumnes, que amb un petit enrenou ja tenen exaltació per estona)

D’aquesta manera, cal una ràpida actuació per part meva i determinar si el projecte es podrà desenvolupar tal i com es presenta a la WebQuest o bé caldrà adaptar-ne el procés. Així, que opto per escurçar el treball i comunico als alumnes que realitzarem les activitats del text 1,2 i 3 i farem l’activitat de reporters amb les pertinents càmeres de vídeo. Encara que parlant amb la responsable de l’assignatura proposo que si ells volen continuar amb les activitats restants de la WebQuest, ho poden anar treballant durant el curs. És a dir, deixo oberta la possibilitat que els alumnes puguin acabar les tasques un cop, jo hagi acabat el meu projecte.

Metodologia emprada

Bàsicament integra els principis de l’aprenentatge constructivista amb la metodologia del treball en equip a través de la descoberta guiada a la web:

  • El sistema que fem servir per al desenvolupament de les tasques consisteix en primer lloc d’una lectura a nivell grupal del que se’ns demana a cada activitat, així com també ho vam fer amb la introducció de la WebQuest. Mitjançant aquestes lectures intento generar ja un cert debat entre els estudiants, alhora que els serveix per aclarir conceptes i començar-se a implicar en el desenvolupament del procés.
  • Seguidament, els alumnes disposen d’una estona (sempre acord amb el tipus d’activitat que desenvolupin i segons la dificultat observada) per resoldre les activitats plantejades a la WebQuest.
  • Quan han acabat tots els grups, procedim a una lectura general davant de la classe de les conclusions a que ha arribat cada equip. La lectura en veu alta la efectua el responsable del grup que ells mateixos van designar en la primera sessió del projecte i que serà el referent fins al final del projecte.

El meu rol davant la classe

El meu paper davant la classe no és proporcionar coneixements, aquests els adquireixen els alumnes. La meva tasca és principalment despertar en l’alumne la seva motivació per conèixer, ajudar a buscar la informació necessària i comprendre-la.
Com es s’arriba a aquesta construcció de significats?
-          amb la col·laboració del grup quan exposen punts de vista alternatiu
-          provocant la interacció entre diferents grups i amb la resta de professionals presents a l’aula
-          negociant els significats del que s’exposa.

Dificultats observades en el desenvolupament del projecte

v      Extrínseques al grup(del centre, l’Equip de Professionals, metodologia,...) :

o        Lentitud en l’accés a Internet
o        Manca de disponibilitat d’aules suficientment adequades per a desenvolupar el projecte.
o        La mortalitat experimental, és a dir, la possibilitat que deixin d’assistir a classes els alumnes de la intervenció (expulsions, malalties, absentismes,...).
o        La presència d’una nova persona a l’Equip Docent, en qualitat de practicant i que no domina la dinàmica interna de funcionament de l’aula i del centre.
o        L’organització social de l’aula, molt lligat en el nostre cas a la disponibilitat d’aules. Segons quin espai disposem els alumnes s’han de distribuir de manera alternativa, fet que genera més descontrol a l’aula.

v      Intrínseques als alumnes:

o        Factors emocionals i afectius: predisposició, motivació, participació, expectatives, la manera prèvia de relació de l’alumne, ...
o       Factors cognitius: desenvolupament i maduració, capacitat intel·lectual, trastorns d’alguns alumnes com TDAH o X-fràgil...
o       Factors sociofamiliars: context immediat, pràctiques educatives familiars, immigració, alumnes amb seguiment de justícia juvenil, ...
o       Factors culturals: costums, religió, ètnia, escala de valors, tipus d’educació,..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada