El meu poble

El meu poble

3 de desembre del 2011

PRIMERA FASE

PRIMERA FASE: CONÈIXER I ANALITZAR LA DEMANDA.

Objectius:
1. Conèixer el grup-classe objecte de la intervenció
1.1. Determinar el grau de col·laboració i suport de la resta de docents del centre educatiu que imparteixen classe i són tutors del grup concret
1.2. Fer una aproximació al funcionament intern de la classe (grups de reforç, hores d’inclusió de l’alumne de la USEE,...)
2. Perfilar les característiques dels alumnes de l’aula
2.1. Establir els primers contactes amb els alumnes
2.2. Perfilar dificultats susceptibles d’una intervenció psicopedagògica,...

13 de setembre de 2011

Primer dia de classe, encara que només per a mi. Els alumnes van començar el dia anterior. Tot i així, l’ambient que es respira encara és de no haver començat pròpiament el curs escolar. Observo bon ambient i tranquil·litat entre els estudiants i també entre professionals.
Avui, he anat una mica com perduda, per dos motius: el primer per la meva condició de pràctiques que costa trobar el teu lloc dins l’aula, el centre, els professors, els alumnes,... però també perquè el mateix equip docent tampoc no està ben bé ubicat (falta tancar horaris, distribuir alumnes, acordar coordinacions, és a dir, organització en general).
Amb tot, puc començar a perfilar quines seran les meves tasques i en quines classes hauré d’intervenir. Així que juntament amb la meva tutora, em presento en una classe de 2n d’ESO; que és on ella dóna la matèria de socials i on duré a terme el meu projecte.
Avui només, he fet un primer contacte amb els alumnes que m’ha servit per veure la diversitat i la conflictivitat de l’aula.

14 de setembre de 2011

Segon dia del meu pràcticum. Tot continua essent molt novedós i es palpa en l’ambient desconcert i manca d’organització. Tot i així, avui comencem a tancar algunes coordinacions amb l’EAP, la comissió d’atenció a la diversitat, reunions amb la resta de professionals del centre per lligar l’atenció als alumnes amb més dificultats (tipus USEE, AO, reforços,...).
Durant el matí, també toca classe de socials amb el grup de 2n d’ESO. Treballem els països d’Europa i les capitals. Tot i que al grup s’observa algunes petites traves ja que la majoria dels alumnes no porten ni llibres ni material escolar per desenvolupar les tasques pertinents. Així que, decidim flexibilitzar i formar petits grups de dos alumnes, perquè tots puguin seguir la classe per igual.
Amb aquesta estratègia, però la classe es desmarxa. En aquests moments em començo a donar compte del tipus de diversitat existent a l’aula (un alumne amb X-fràgil, del recurs de la USEE, un percentatge considerable d’alumnat gitano, existència de repetidors i la resta, excepte 2 o 3 alumnes, són tots d’origen immigrant).

16 de setembre de 2011

És hora de començar a parlar amb la responsable de l’assignatura de socials (alhora tutora de pràcticum) sobre alguns aspectes interns de la classe. El meu gran desconcert, per dir-ho d’alguna manera, és perquè en aquella classe hi ha tanta diversitat d’alumnat i que passa amb els altres segons d’ESO. L’explicació rau en l’organització interna que utilitza l’Institut que tendeix a agrupar els alumnes amb grups el més homogenis possible. D’aquesta manera, justifiquen, que els grups avancen millor. És a dir, la meva conclusió fàcil, ràpida i determinista és que la classe de 2n C2 hi ha els alumnes amb més conflictivitat i amb un percentatge molt elevat de ser els més propers al fracàs escolar. Perquè és clar, amb dos dies ja he vist el considerable poder de la contaminació comportamental (efecte dominó) entre els alumnes de la classe.
D’aquesta petita reunió amb la referent de socials de l’aula, ens adonem que és pertinent contactar amb la resta de professors i sobretot tutora de l’aula per comentar algunes petites incidències que s’observen a l’aula.
També demano a la professora, que em passi una llista de tots els alumnes de la classe, tipus quadre graella, així puc anotar al costat de cada alumne registres que m’interessin.

19 de setembre de 2011

Ja amb la llista dels alumnes a la mà, avui inicio el contacte més directe amb els joves de l’aula. Tot i que la classe continua amb normalitat, pel que fa al tema dels països europeus i capitals. Aprofito per reforçar alguns alumnes amb més necessitats i així estableixo primeres aproximacions. Em decanto sobretot pel seu origen i el temps que porten residint a Balaguer (ho apunto al registre que m’ha facilitat la meva tutora).
Em sorprèn perquè els estudiants col·laboren fàcilment amb mi i desseguida m’han vist com un professor més de la classe. Per aquest motiu, faig un incís al final de l’hora de socials i els pregunto, si saben que és el que faig a les seves classes de socials i perquè estic allí? En termes generals si saben qui sóc i el que faig, però val la pena destacar que un percentatge gran penso que sóc la professora de reforç (penso que estan tant acostumats a ser els grups més conflictius que qualsevol presència o activitat diferent a l’aula ho associen a un recolzament extra per a que se’n puguin sortir amb la tasca acadèmica.

21 de setembre de 2011

Avui és dia de coordinacions. Cada dimecres ve a l’Institut l’EAP durant tot el matí. Així que aprofitem per fer una petita reunió i establir el calendari trimestral de trobades, també amb l’ELIC i alhora debatim les demandes que des de la Inspecció s’exigeixen en quant atenció a la diversitat: bàsicament USEE, AC i AO. Es parla d’alguns casos en concret i si els seus perfils són susceptibles de formar part de les mesures d’atenció a la diversistat que disposa l’Institut. A la reunió hem assistit: les dues psicopedagogues d’orientació educativa del centre, la coordinadora pedagògica, l’educadora especial de la USEE i un membre de l’EAP.
D’altra banda, també hi hagut classe amb el grup de Segon d’ESO. Avui, per enllaçar amb el dia anterior a la meva pregunta, si saben que és el que faig a les seves classes de socials i perquè estic allí? Al principi de la classe els explico que m’estic pensant una treball per a fer conjuntament amb ells a la classe de socials i alhora enllaçar-ho amb la matèria que estant donant actualment. No els avanço que farem, perquè encara ho he de madurar juntament amb la meva tutora però si els dic que utilitzarem les tecnologies per dur-ho a terme, concretament l’espai php WebQuest.

22 de setembre de 2011

Arribat a aquest punt es comença a fer necessari poder parlar amb la tutora i altres professionals que atenen a aquesta classe i contrastar experiències i observacions. Així doncs, parlem amb la tutora i una professora de reforç que ens comuniquen que a les classes de dilluns per la tarda hi haurà un grup de tres alumnes que sortiran de la classe per assistir a un reforç puntual degut a les seves dificultats en el seguiment normalitzat de les assignatures.
D’altra banda, la tutora aprofita per fer-nos una pinzellada a trets generals sobre les característiques i perfils existents en aquesta aula i que són susceptibles de ser coneguts pel professorat que hi intervé (aspectes sociofamiliars i econòmics, processos judicials, sospites de consum de tòxics,... dels alumnes). En aquest moment, reflexiono i m’adono que a part de la diversitat cultural present a l’aula, alguns dels alumnes que la integren presenten alt risc social*

*”...situació de risc social es pot definir com aquella que estableix, de forma processal i dinàmica, una interacció inadequada amb els seus entorns, que fica en perill el seu correcte desenvolupament, donant lloc a un possible inici de procés d’inadaptació social; i els seus entorns són la família, l’escola, el barri, el veïnatge, les institucions,...de tal manera que quan ens referim a la infància en situació de risc social no solament ens referim a situacions de maltractament dins la família, si no a un situació més amplia.” (Balsells, M.A. 1997 a Maltractament infantil i educació familiar).

26 de setembre de 2011

L’inici de les pràctiques amb dilluns coincideix amb la classe de social al segon d’ESO a primera hora de la tarda. Ara que ja porto unes quantes observacions a l’aula, puc dir que la diferència horària de les classe és considerable. Em refereixo a que els alumnes estan molt més dispersos i alhora neguitosos cap a les últimes hores del dia que no pas quan la classe és més propera l’inici del dia. Tot i que avui, ja s’ha notat a l’aula que tres dels alumnes amb més dificultats estan absents, degut a que assisteixen a la classe de reforç.
Amb tot els alumnes estan molt apàtics i dispersos en aquesta primera hora de la tarda. Així que a la mínima aprofiten per xerrar entre ells, molestar al company del davant, passar-se notes,...
Em començo a adonar que aquesta seria una bona hora per dur a terme la meva actuació amb les tecnologies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada